Spreekles

Spreekles en uitspraaktraining

Wil je beter leren spreken? Dan kun je spreekles volgen. In groepsverband oefen je met uitspraak en het maken van zinnen. Je oefent met praktijksituaties, zoals een gesprek in de winkel of op je werk.

Naast de lessen die cursisten bij STEP volgen kunnen ze, indien nodig, aanvullend uitspraaktraining krijgen.

step-nijmegen-spreekles-icon

• De weg leren vragen in het Nederlands

• Participeren

• In groepsverband

Portret van Reza

Het liefst zou Reza veel meer contact willen hebben met Nederlanders.

Reza (55 jaar) komt uit Iran en is sinds 2008 in Nederland. Toen hij in het AZC zat heeft hij een inburgeringstraject gevolgd. Nu, na 3 jaar bij STEP durft hij ook daadwerkelijk Nederlands te spreken en met de grammatica gaat het ook beter. Reza zou graag willen werken. Hij heeft een opleiding tot bakker gevolgd bij het ROC maar heeft slechts een keer per maand werk in een Iraanse bakkerij. Dankzij de bemiddeling van trajectbegeleiders gaat hij binnenkort  starten bij de Driestroom op het naaiatelier. Hij vindt het erg belangrijk om met zijn handen bezig te zijn. Reza heeft ook een hobby, namelijk papier vouwen en werken met papier-maché. Reza is gescheiden van zijn vrouw en is toen veel contacten kwijtgeraakt. De ontmoetingsactiviteiten van STEP helpen hem nieuwe contacten op te doen.

Bij STEP heeft Reza drie dagdelen les Nederlandse taal, maatschappelijke oriëntatie en schrijfles. De docenten en de mensen van STEP vindt hij heel goed. Allemaal aardige mensen. In de toekomst wil hij graag de taal beter leren zodat hij werk kan vinden.

Reza

Portret van Gokhan Guzyurdu

“Als ik zeg dat ik het niet begrijp dan legt de docent het nog eens uit met andere woorden. Daar leer ik veel van.”

Gokhan (31 jaar) is een enthousiaste jongeman uit Turkije. Hij woont nu 4 jaar in Nederland en volgt twee jaar les bij STEP. Hij is erg tevreden over de lessen, vooral de spreekles vindt hij geweldig. Hij heeft nu al wel het een en ander geleerd en kan veel begrijpen maar vaak is antwoorden nog moeilijk. “Door het oefenen in de les met bijvoorbeeld het beschrijven van wat je op een foto ziet leer ik echt veel nieuwe woorden. Omdat het langzaam gaat en ik altijd vragen mag stellen leer ik veel”, zegt Gokhan. Hij is kok en hij zegt dat hij voor zijn werk in de keuken niet echt Nederlands nodig heeft. Voor het doen van boodschappen en dergelijke is het wel heel erg belangrijk. Nu valt hij nog vaak terug op het Engels, vooral als hij snel wil praten. Maar, hij kan steeds beter Nederlands en dat is belangrijk voor hem.

Gokhan Step