Ervaringen van cursisten

Hamdiye is 47 jaar, ze komt uit Turkije en is nu twee jaar in Nederland. Ze is nieuwsgierig en wil heel veel leren. Met plezier volgt ze de Nederlandse taallessen bij STEP. Door het deelnemen aan het participatie project van STEP is ze daarnaast ook erg actief geworden: ze geeft naailes, ze gaat zwemmen en ze doet mee aan de damesgym.

Over de lessen zegt ze: ” Ik ben heel blij met de lessen bij STEP. Ik begrijp alles, maar terugpraten is nog een beetje moeilijk. Maar ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en durf nu meer te praten door de begeleiding van de taalcoach. Omdat ik graag in de zorg wil werken ga ik binnenkort starten met vrijwilligerswerk bij het Gouden Hart.”

Image link
Image link

Ahmad, 27 jaar oud en afkomstig uit Syrië, volgt sinds september 2023 lessen bij STEP. Ahmad vertelt: “Ik heb veel geleerd van mijn lessen bij STEP. Mijn docent is heel lief en goed. Als ik iets fout doe, zegt ze dat het niet erg is en laat ze me het opnieuw proberen. Ze wordt niet boos en heeft veel geduld met mij. Ik heb ook vrienden in de groep en iedereen is erg vriendelijk.”

Ahmad heeft grote plannen voor de toekomst. Zodra hij zijn verblijfsvergunning krijgt, wil hij graag eerst een baan vinden. Na het behalen van zijn 21+ examen wil hij MBO tandtechniek of verpleegkunde studeren. Om zijn Nederlands te verbeteren, gaat hij naast de lessen bij STEP ook naar het Taalcafé en kijkt hij veel Nederlandse films op zijn laptop.

Irina Popova (40) is een Oekraïense die sinds 2020 in Nederland woont met haar man en zoontje. Vanwege de politieke situatie en de toekomst van haar zoontje zocht ze naar een land met goed onderwijs, wat leidde tot haar keuze voor Nederland. Naast de zorg voor haar 9-jarige zoontje en haar werk in de schoonmaak, gaat Irina twee keer per week naar Nederlandse les bij STEP en heeft ze wekelijks afspraken met haar taalcoach.

Dankzij haar toewijding en de hulp van haar taalcoach kan ze zich nu goed uitdrukken in het Nederlands. Haar taalcoach heeft haar ook ondersteund bij het vinden van een betere woning. Irina is verheugd: “Nu kan ik aan de toekomst bouwen.”

Image link
Image link

Muzeyyen (54 jaar) en Khadija (44 jaar) zitten ieder in een andere taallesgroep.  Muzeyyen komt oorspronkelijk uit Turkije en woont nu 23 jaar in Nederland en Khadija komt uit Afghanistan en woont nu 12 jaar in Nederland. Samen hebben ze de workshops van het project Democratie in de praktijk gevolgd. Ze zijn ook mee geweest op excursie naar de rechtbank in Arnhem. Beiden zijn zeer geïnteresseerd in het onderwerp en voelen zich nu meer betrokken bij Nederland.

Muzeyyen: “ik vind het onderwerp democratie heel interessant. Door de taallessen, deze speciale lessen en tv kijken leer ik steeds beter Nederlands en over Nederland. Dat vind ik belangrijk.”

Khadija: “Voor mij is het heel leuk om meer te leren over Nederland en ik vind het erg belangrijk om alle lessen te volgen. De woorden zijn nog wel moeilijk, maar na de uitleg van de docent kan ik het begrijpen.”

Meneer Machado (82 jaar) is met pensioen en volgt taalles en schrijfles bij STEP. Hij is blij dat hij Nederlands kan leren, want “als je gaat stilzitten dan werken je hersens niet meer en dan krijg je die ziekte.”.

Meneer Machado is een rustige man met een mooie hoed op. In de les zet hij de hoed wel af. Meneer Machado komt uit Aruba maar zijn ouders komen oorspronkelijk uit Venezuela. Van huis uit spreekt hij Spaans. Hij is nu 43 jaar in Nederland. Hij woont alleen, maar zijn zus woont ook in Nijmegen. Hij klopte bij STEP aan omdat hij de Nederlandse taal beter wil leren lezen en schrijven en omdat hij onder de mensen wil zijn. Aan de lessen vindt Meneer Machado vooral de grammatica en het contact met medecursisten leuk. De ontmoetingsactiviteiten vind hij erg gezellig. Door de stimulerende aanpak van de trajectbegeleider is hij ook een cursus yoga gaan doen.

Image link