Ervaringen van cursisten

Mustafa is 44 jaar en komt uit Turkije. Hij volgde eerst taallessen bij STEP in Dukenburg. Omdat hij slecht ter been is, is hij blij met de komst van STEP naar Hatert: “Dit is echt veel beter, ik woon hier vlakbij.” Naast taalles heeft Mustafa ook een taalcoach. De taalcoach heeft hem geholpen aan een vrijwilligersbaantje wat hij met veel plezier heeft gedaan. Hij vervoerde bejaarde  mensen naar en van hun activiteit in wijkcentrum Hatert. Zijn gezicht fleurt helemaal op als hij erover vertelt: “Het was echt leuk, leuker dan school, zegt hij terwijl hij ondeugend kijkt. Het was leuk om deze  mensen blij te maken. En om met ze te praten. Het is goed om mensen te helpen.”

Doordat hij vroeger veel werkte heeft hij weinig tijd gehad voor sociale contacten of school. Nu is hij is blij dat hij naar school kan want “alleen thuis zitten is niet goed”,zegt hij .

Hadil komt uit Syrië en is een klein jaartje in Nederland. Ze is leergierig en kan goed studeren, maar ze is onzeker. Tijdens de les doet ze heel goed haar best, het liefst ook met extra oefeningen.  Ze komt naar STEP om nieuwe woorden te leren en om contact met mensen te maken. “Omdat ik hier nieuw ben, ken ik nog niemand om Nederlands mee te oefenen.”

Voor Hadil is het heel fijn dat ze naast de taalles ook een taalcoach heeft waar ze de Nederlandse taal mee kan oefenen. Hadil is enthousiast over haar trajectbegeleidster, “ze (haar trajectbegeleider) is heel aardig en als er een probleem is, dan helpt ze mij . Ze heeft ook gezorgd dat ik in een goede groep terecht ben gekomen.” Hadil is  blij met haar pasje van de bibliotheek, omdat ze het leuk vindt om te lezen en zo meer over geschiedenis en actualiteiten te weten te komen. “Ik wil meer weten over de wereld. Over 5 jaar hoop ik ABN te spreken en dat ik tandheelkunde aan de universiteit studeer.”

Jiaying Li kwam 4 jaar geleden naar Nederland en heeft sinds kort werk in Arnhem. Ze is zeer tevreden over STEP en zegt: “STEP is de reden dat ik nu een goede baan kan vinden”.

Ze wilde graag Nederlands leren en heeft voor STEP gekozen omdat de lessen bij STEP goed te combineren zijn met haar werk en studie. Ze heeft nooit spijt gehad, sterker nog, ze wil niet weg bij STEP. “Het voelt als mijn familie”. In de jaren dat ze bij STEP is heeft ze de Nederlandse taal geleerd en vrienden gemaakt.

“Taalcoaching is echt een goed idee!” roept ze uit. “Het is een leuke manier om mijn spreken te verbeteren”. Met mijn taalcoach heb ik veel Nederlands geoefend en nu bespreken we heel veel thema’s, zodat ik ook in de pauze met mijn collega’s een praatje kan maken”.

 

Safia computerles STEP

Safia vindt het moeilijk in en gesprek iets terug te zeggen, maar een dictee schrijven vindt ze leuk en makkelijk.

Safia is een vrolijke, enthousiaste vrouw van 24 jaar. Ze komt uit Somalië en ze is vier jaar in Nederland. Ze heeft nu een half jaar Nederlandse taalles bij STEP, daarnaast is ze als vrijwilliger gastvrouw bij STEP. Ze gaat ook regelmatig naar de computerles om haar Nederlands te oefenen.

Safia studeert voor haar inburgeringsexamen, dat ze vorig jaar helaas niet haalde. De docent bij STEP is aardig en herhaalt veel. Safia oefent veel Nederlands op de computer, thuis en tijdens het vrijwilligerswerk. Haar taalcoach helpt haar met Nederlands spreken en huiswerk maken. Voor Safia is het belangrijk om de Nederlandse taal te leren zodat ze met mensen in Nederland kan praten, dat ze naar een opleiding kan en werk kan vinden. Ze wil graag werken in de ouderenzorg.

Hasna (52 jaar) uit Syrië: “Als ik in Nederland wil leven moet ik de taal goed leren en kunnen fietsen. En ik wil een goede baan, dat kan niet zonder een hoog niveau van taal.”

Hasna is een energieke, zelfstandige vrouw. Ze is nu vier jaar in Nederland. In die tijd heeft ze veel geleerd. Om de taal te leren doet ze ook vrijwilligerswerk bij een bejaardentehuis en een buurthuis. Hasna wil graag gaan werken. Ze hoopt iets te kunnen met haar passie voor mode of haar liefde voor dieren.

Ze heeft bij STEP ook leren fietsen en met haar taalcoach fietst ze om de weg beter te kunnen vinden in Nijmegen. Ze is blij met de begeleiding van STEP. Docenten dagen haar uit om steeds een hoger niveau te halen en de trajectbegeleiders en haar taalcoach hebben haar goed geholpen bij het vinden van vrijwilligerswerk.

Hasna fietsles
Gokhan Step

“Als ik zeg dat ik het niet begrijp dan legt de docent het nog eens uit met andere woorden. Daar leer ik veel van.”

Gokhan (31 jaar) is een enthousiaste jongeman uit Turkije. Hij woont nu 4 jaar in Nederland en volgt twee jaar les bij STEP. Hij is erg tevreden over de lessen, vooral de spreekles vindt hij geweldig. Hij heeft nu al wel het een en ander geleerd en kan veel begrijpen maar vaak is antwoorden nog moeilijk. “Door het oefenen in de les met bijvoorbeeld het beschrijven van wat je op een foto ziet leer ik echt veel nieuwe woorden. Omdat het langzaam gaat en ik altijd vragen mag stellen leer ik veel”, zegt Gokhan. Hij is kok en hij zegt dat hij voor zijn werk in de keuken niet echt Nederlands nodig heeft. Voor het doen van boodschappen en dergelijke is het wel heel erg belangrijk. Nu valt hij nog vaak terug op het Engels, vooral als hij snel wil praten. Maar, hij kan steeds beter Nederlands en dat is belangrijk voor hem.

Meneer Machado (73 jaar) is nu 8 jaar met pensioen en volgt schrijfles bij STEP. Hij is blij dat hij Nederlands kan leren, want “als je gaat stilzitten dan werken je hersens niet meer en dan krijg je die ziekte.”.

Meneer Machado is een rustige man met een mooie hoed op. In de les zet hij de hoed wel af. Meneer Machado komt uit Aruba maar zijn ouders komen oorspronkelijk uit Venezuela. Van huis uit spreekt hij Spaans. Hij is nu 34 jaar in Nederland. Hij woont alleen, maar zijn zus woont ook in Nijmegen. Hij klopte bij STEP aan omdat hij de Nederlandse taal beter wil leren lezen en schrijven en omdat hij onder de mensen wil zijn. Aan de lessen vindt Meneer Machado vooral de grammatica en het contact met medecursisten leuk. De ontmoetingsactiviteiten vind hij erg gezellig. Door de stimulerende aanpak van de trajectbegeleider is hij ook een cursus yoga gaan doen.

Gerardo Machado