Verhalen van vrijwilligers

Het spreken van de Nederlandse taal is belangrijk om mee te kunnen doen in Nederland. Taal is ontzettend belangrijk in het dagelijks leven. Boodschappen doen, een praatje maken met de buren, naar de dokter gaan, bijna overal is taal voor nodig. Hoe belangrijk de cursisten het Nederlands leren vinden, delen ze hieronder met elk hun eigen verhaal. Ook zijn onze vrijwilligers erg gemotiveerd en lees je waarom.

Ben je na het lezen van de verhalen ook enthousiast geworden en zou je als vrijwilliger mee willen helpen bij STEP? Klik dan op het aanmeldformulier op deze pagina en vul dit in.

Karim (23 jaar) kwam naar Nijmegen voor zijn master opleiding en zocht naar vrijwilligerswerk. Via online research kwam hij bij STEP uit.

Over zijn motivatie om vrijwilliger te worden zegt hij: “Ik vind dat iedereen recht heeft op gelijke kansen, en dat je de basale tools moet kunnen leren die je nodig hebt om mee te doen. Ik wil daarbij helpen, daar krijg ik energie van. Ik ben ook heel erg enthousiast om aan te sluiten bij de welwillendheid van de mensen die graag de taal willen leren. “

Dat STEP naast taallessen ook fietslessen aanbiedt vindt hij geweldig. “Dat is zo concreet, daardoor kunnen mensen ook fysiek meedoen!”.

Rosanne Melenhorst geeft les aan een groep met een laag niveau. De meesten komen heel trouw elke week naar de les en zijn erg enthousiast.  Ze vertelt: “Ik was bezig met spellen. Voor de pauze schreef ik het woord ‘pauze’ op het bord. De hele groep ging driftig meeschrijven… Zo fanatiek zijn ze dat ze niet doorhadden dat het een grapje was!”

Rosanne geeft nu ongeveer twee jaar les bij STEP. Dit combineert ze met werk in een hotel en de zorg voor haar zoontje. Daarnaast volgt ze sinds kort ook de opleiding tot NT2 docent bij Radboud in’to Languages. In de toekomst wil ze een betaalde baan. Rosanne legt uit: “Het lesgeven geeft mij voldoening en ik doe zo ervaring op. Het is ook heel prettig dat ik contact heb met de andere taaldocenten bij STEP. Ik krijg goede tips van collega’s en de sfeer bij STEP is ongedwongen en relaxed.”

Piet is vrijwilliger bij STEP geworden na zijn pensionering.

“Al die culturen, al die verschillende mensen, je snapt niet dat er op de wereld zoveel problemen zijn, want als je bij STEP komt, dan komen alle mensen samen. Binnen mijn groep van 13 cursisten zijn bijna evenveel verschillende culturen en er is nooit wrevel.”

“Tijdens ontmoetingsbijeenkomsten is het juist leuk om informeel contact te hebben met collega’s en cursisten. Voor cursisten onderling is sociaal contact heel belangrijk. Voor mij ook, ik wil niet thuis zitten. Ik heb het gevoel dat cursisten je waarderen. Je leert ze iets maar jij leert ook van hen.”

 

 

Ghiath komt uit Syrië en is sinds november 2015 in Nederland. Voor zijn vertrek uit Syrië had hij al besloten dat hij naar Nederland zou gaan. Hij is blij dat hij hier is en niet in een ander Europees land. Vooral de sfeer en de vrijheid in Nederland spreken hem aan.

Hij klopte bij STEP aan voor conversatielessen, volgde de training voor de Participatieverklaring en werd vrijwilliger. Hij begeleidt cursisten bij het leren werken met de computer. In Syrië heeft hij 25 jaar in de ITC gewerkt als programmeur en docent. Ghiath wil graag zijn kennis delen en zo mensen helpen “het is belangrijk voor deze mensen omdat ze voor de Nederlandse taalcursus de computer moeten kunnen gebruiken.” Daarnaast werkt Ghiath als vrijwilliger bij de Radboud Universiteit waar hij nu ook een betaalde baan krijgt.

 

Bianca is als stagiaire begonnen bij STEP.  Na het voltooien van haar studie is ze als vrijwilliger bij STEP gebleven om Nederlandse taalles te geven.

“Bij STEP hangt een goede sfeer, vanaf het eerste moment had ik een thuisgevoel. Ik voel dat ik gewaardeerd word en dat ik mijn inbreng kan hebben. De vrijwilligers zijn heel divers en ze zijn allemaal gemotiveerd.

Ik vind het fijn dat je mensen kan helpen om zelfstandiger te worden, dat ze dingen kunnen leren om in Nederland te functioneren. Ze hebben vaak een leven achter zich gelaten en kunnen in het begin nog niet zo goed participeren als ze zouden willen. Mijn cursisten hebben verschillende doelen en mogelijkheden maar ze zijn allemaal gemotiveerd. Dat het soms niet zo snel gaat als ze zouden willen kan aan een hoop zaken liggen, maar niet aan de motivatie.”

 

 

Maja zag de vacature voor taalcoach bij de Vrijwilligerscentrale. “ Ik wilde iets doen dat te maken heeft met de maatschappij en de samenleving, voor mezelf en voor anderen.”  Zelf heeft ze ook de Nederlandse taal  moeten leren en weet ze wat het inhoudt en wat het oplevert als je de taal leert. “Je kunt veel meer van het leven genieten als je de taal spreekt; het is een grote verbindingsfactor.”

Als taalcoach oefent ze met name spreekvaardigheid met haar cursist(en). Als inleiding lezen ze vaak een korte tekst of een artikel samen. Door vragen te stellen komt het gesprek op gang en gaan mensen uit zichzelf vertellen. Ze vindt het heel erg leuk om te doen. “Het is heel verfrissend. Je ontmoet mensen uit verschillende landen en dat is altijd een verrijkende ervaring. Ik zie mensen die enthousiast zijn en gemotiveerd zijn om hun doel te bereiken. Dat geeft energie.”

“Bij STEP heerst een vriendelijke sfeer, iedereen is heel toegankelijk en makkelijk. STEP is breed georiënteerd, ze doen hier veel meer dan enkel taalles, dat maakt het leren van de taal ook levendiger.”

 

Nasrin is in 2004 als vrijwilliger gestart bij Intercity (de voorloper van STEP). Nu geeft ze al 16 jaar met veel plezier Nederlandse taalles aan de lagere niveaugroepen van STEP. Oorspronkelijk komt Nasrin uit Afghanistan, daar heeft ze haar rechtenstudie wegens omstandigheden niet kunnen doorzetten. Omdat ze weinig toekomst zag voor zichzelf en haar gezin is ze gevlucht met haar man en 5 kinderen. In Nederland is haar zesde kind geboren. Om haar toekomst in Nederland op te bouwen heeft ze eerst de Nederlandse taal geleerd. Nu geeft ze die kennis door aan anderen.

“Het mooiste aan lesgeven vind ik de herkenning van het leerproces van mijn cursisten waar ik mij mee kan identificeren.”