Taaldocenten NT2 gezocht

Taaldocenten NT2 gezocht

Bij STEP kloppen er steeds meer mensen aan voor taalverbetering. Alhoewel het aantal vrijwilligers licht stijgt zijn we blijvend op zoek naar vrijwilligers die Nederlandse taalles willen geven.

Wil je een beetje weten wat dat inhoudt dan kun je hieronder de verhalen lezen van Margreet en Annelies. Zij geven wekelijks Nederlandse taalles aan een groep volwassenen. Margreet is nu 5 jaar vrijwilliger en Annelies nog maar 5 weken. Beiden zijn zeer enthousiast. Ze hebben ieder een eigen groep en geven twee keer per week twee uur les aan een groep van cursisten met diverse achtergronden.

Wat vind je leuk aan het vrijwilligerswerk?

Margreet: “ De dynamiek in de groep is echt bijzonder, we hebben veel lol met elkaar. In deze groep durft iedereen ook fouten te maken. En fouten maken moet, want van de fouten kun je leren. We lachen ook om de fouten maar we lachen nooit iemand uit.”

Margreet werkt met een lesmethode en met een vaste structuur. Iedere les krijgen de cursisten huiswerk op en daar beginnen ze dan ook mee in de les. “De meesten maken het huiswerk en daaruit blijkt dat ze er echt tijd in willen steken. Ze komen voor zíchzelf en daar heb ik respect voor. Het is een wisselwerking in de klas, het motiveert twee kanten op. Door de diversiteit binnen de groep leren we ook van elkaar. Het lesgeven geeft mij veel energie omdat ik iets kan bijdragen aan de taalontwikkeling van mensen die iets willen leren, het is dankbaar werk. ”

Annelies is nog maar pas begonnen met haar groep. Ze vind het geweldig om te doen “ik kom iedere keer met een ‘Big Smile’ uit de les. In het begin zijn we vooral bezig geweest met elkaar leren kennen, maar nu we elkaar kennen en er een veilige sfeer is in de groep lachen we samen en leren we spelenderwijs. We bespreken wat de cursisten willen bereiken en op het eind van de les doen we een evaluatie. We blijven ook niet de hele les op een stoel zitten. Dus naast de taalmethode doen we ook dingen in spelvorm.”

Waarom ben je dit vrijwilligerswerk gaan doen?

Margreet: “Ik ben dit werk gaan doen omdat ik het leuk vind en omdat het goed te combineren is met mijn zorgtaken binnen mijn gezin/thuis. Twee halve dagen is overzichtelijk en ik heb nu ook een soort werkkring als alternatief voor collega’s door het contact met de andere docenten en het team van STEP.”

Annelies:” Ik ben onlangs in Nijmegen komen wonen en oriënteer me nu op de opleiding tot Nt2 docent. Dit vrijwilligerswerk biedt daartoe een goede mogelijkheid. Ik breid mijn netwerk uit en het geeft me veel energie. Ik wil me heel graag ontwikkelen tot een goede docent.”

De vrijwilligers bij STEP worden ondersteund door een team van beroepskrachten. Regelmatig zijn er workshops en STEP bezit veel actueel materiaal om in de les te gebruiken. Heb je ook belangstelling om vrijwilliger te worden, meld je dan aan bij STEP: 024-3233235 of via de aanmeldknop op de website.

Gerelateerde berichten