Taalles

Het spreken van de Nederlandse taal is belangrijk om mee te kunnen doen in Nederland. Taal is ontzettend belangrijk in het dagelijks leven. Boodschappen doen, een praatje maken met de buren, naar de dokter gaan, bijna overal is taal voor nodig. Ook voor een opleiding, vrijwilligerswerk of betaald werk heb je taal nodig. Daarom kun je bij STEP taalles volgen. Er zijn verschillende niveaugroepen, zodat er voor iedereen een passende lesgroep is. Omdat je de Nederlandse taal nog beter kunt leren door de taal te oefenen in de praktijk, kun je via STEP taalstage lopen of vrijwilligerswerk doen.

Niveaugroepen

Je kunt bij STEP taallessen volgen op verschillende niveaus. De niveaus variëren van semi-gealfabetiseerden en beginners tot half-gevorderden en gevorderden. Tijdens het intakegesprek wordt duidelijk welke groep bij jou past. In alle groepen staat het leren van de taal centraal. De groepen werken met lesmethodes.

Voor de doelgroep onder A1 niveau is er een eigen STEP portfolio met portfolio-fotomodules ontwikkeld. Het portfolio bestaat uit 3 delen die de cursist kan doorlopen.

De meeste groepen hebben twee keer per week les. Sommige cursisten volgen een half jaar les, anderen twee of drie jaar. De cursussen overdag vinden plaats onder schooltijd. Zo wordt het voor ouders met schoolgaande kinderen makkelijker om deel te nemen aan de les bij STEP. Voor mensen die overdag werken organiseert STEP bij voldoende aanmeldingen ook avondcursussen.

Taalstage

Omdat je de Nederlandse taal nog beter kunt leren door te oefenen in de praktijk, kun je via STEP een taalstage of vrijwilligerswerk doen. Zo kun je wennen aan werk en later zelf vrijwilligerswerk of betaald werk gaan doen. Sommige cursisten gaan meedoen met een activiteit (bijvoorbeeld in een buurthuis of bij een sportclub) en andere cursisten gaan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen.

Voorlichting

Tijdens alle taallessen krijg je voorlichting over allerlei verschillende onderwerpen, zoals gezondheid, geld en opvoeding.

step-nijmegen-taalles-icon

• Taal oefenen in de praktijk

• Verschillende niveaugroepen

• Taalstage

• Vrijwilligerswerk

step-inburgering-logo

STEP-Inburgering

Ga naar STEP-Inburgering

Portret van Shinell

Shinell (29 jaar) uit Guyana is bezig haar eigen bedrijf te starten nadat ze taalles volgde bij STEP.

Ze sprak slechts een paar woorden Nederlands toen ze hier aankwam. Shinell kwam drie jaar geleden naar Nederland voor de liefde, maar na een jaar liep haar relatie stuk. Daarna had ze een moeilijke periode, mede omdat ze de taal niet kende. Ze ging les volgen bij STEP. Nu spreekt ze behoorlijk goed Nederlands. In korte tijd heeft ze veel geleerd, zoveel dat ze nu bezig is met het opstarten van een eigen restaurant. Koken en het runnen van een eigen restaurant met Caraïbisch eten maakt haar blij en daar wil ze voor gaan. Voorheen had ze op Sint Maarten ook haar eigen restaurant. In Nederland is het moeilijk een onderneming op te starten met al die regeltjes, maar ze zet door. Ze wil een goed voorbeeld zijn voor haar 11-jarige dochter die ze als alleenstaande moeder opvoedt.

Shinell is dankbaar voor de goede begeleiding die ze bij STEP heeft gekregen van docenten en van de trajectbegeleiders. Ook heeft ze contacten opgedaan met andere cursisten van STEP en dat vindt ze erg waardevol.

Shinell STEP taalles